Φοινικοτρύγονο Streptopelia senegalensis

Φωτ. (c) Maria Dimaki

Παρατηρήσεις σπάνιων πτηνών

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑΚΗ


Η Ορνιθοπαρατήρηση έχει γίνει αγαπημένη απασχόληση πολλών φυσιολατρών, εκτός από τούς ορνιθολόγους, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ορνιθοπαρατήρηση (bird watching στα αγγλικά) είναι η παρατήρηση και αναγνώριση των άγριων πουλιών στο φυσικό περιβάλλον.


Δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο ακούγεται… υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν μπορείς να αναγνωρίσεις με βεβαιότητα ένα είδος, επίσης δεν μπορείς πάντα να γνωρίζεις εάν οι πρασινοκέφαλες πάπιες ή οι κοινοί κύκνοι είναι άγριοι ή προέρχονται από κάποια φάρμα από την οποία έχουν δραπετεύσει ή  έχουν απελευθερωθεί. Κατά την ορνιθοπαρατήρηση μπορεί, σε πολλές περιπτώσεις, κάποιος να δει ένα σπάνιο πουλί ή κάποιο είδος που δεν είναι συνηθισμένο σε μία περιοχή. Σε κάθε περίπτωση η παρατήρηση των πουλιών μας προσφέρει πολύ σημαντικές πληροφορίες.  

Όλες οι παρατηρήσεις είναι σημαντικές, αλλά περισσότερο οι περίεργες και τυχαίες  παρατηρήσεις σπανίων ειδών, για αυτό το λόγο και πρέπει να καταγράφονται και να δημοσιεύονται. Η καταγραφή των σπάνιων ειδών μας δίνει μια εικόνα των αλλαγών και των τάσεων που υπάρχουν στους πληθυσμούς τους. Για παράδειγμα ένα σπάνιο πουλί, γίνεται πιο σπάνιο ή το παρατηρούμε συχνότερα; Μήπως ένα είδος που θεωρούσαμε σπάνιο, τώρα είναι πιο κοινό; Πόσο συχνά παρατηρείται; Κάθε δεύτερο χρόνο ή μία φορά στα δέκα χρόνια; Επίσης, μπορούμε να μάθουμε πληροφορίες όπως ποιά εποχή είναι πιο πιθανό να τα παρατηρήσουμε: την άνοιξη ή το φθινόπωρο, και ποιον μήνα συγκεκριμένα;
Οι αναφορές σπανίων ειδών συμβάλουν, επίσης, στην κατανόηση των ορίων κατανομής των ειδών αυτών, μαθαίνουμε τους μεταναστευτικούς δρόμους που ακολουθούν, αλλά και πως να τα αναγνωρίζουμε στο πεδίο. Επίσης παρέχουν ενδείξεις των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε αυτά.
5 Terre

O Γελαδάρης   Bubulcus ibis  πρόσφατα διαγράφηκε από τον Κατάλογο των Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας

Φωτ. (c) Maria Dimaki

5 Terre

Οι παρατηρήσεις της Αιγυπτιακής Χήνας Alopochen aegyptiacus, πιθανότατα αφορούν φυγάδες από αιχμαλωσία

Φωτ. (c) Ioannis Ioannidis


Τα τελευταία χρόνια η ορνιθοπαρατήρηση έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν αυξηθεί σημαντικά οι παρατηρήσεις σπάνιων πουλιών. Έτσι διαπιστώθηκε η ανάγκη να υπάρξει επιστημονική επιβεβαίωση αυτών των παρατηρήσεων. Για αυτόν τον σκοπό ιδρύθηκαν εθνικές επιτροπές αξιολόγησης των ορνιθολογικών παρατηρήσεων, για πρώτη φορά το 1993 στο Helgoland της Γερμανίας. Στην χώρα μας ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2004, η αντίστοιχη επιτροπή, που ονομάζεται Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων (Ε.Α.Ο.Π.) και αποτελεί κοινή δραστηριότητα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (Ε.Ο.Ε.) και του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π.), αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα από τους δύο αυτούς φορείς.
Χάρις της διάχυσης της πληροφορίας μάθαμε πως έχουν παρατηρηθεί στη χώρα μας Πουπουλόπαπιες Somateria mollissima, Λευκόλαιμα Αηδόνια Irania gutturalis (στη Λέσβο και στην  Πάτμο), καθώς και Ροδόσπιζες Carpodacus erythrinus και Φοινικοτρύγονα Streptopelia senegalensis. Ακόμα και Αφρικανική Νερόκοτα Porphyrio alleni παρατηρήθηκε στα Χανιά, μετά την 1η  παρατήρηση του είδους στην Ελλάδα, που έγινε στην Πάρο το 1996.

Αντίθετα, ο Γελαδάρης   Bubulcus ibis  έχει παρατηρηθεί τόσες φορές στην χώρα μας που πρόσφατα διαγράφηκε από τον Κατάλογο των Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας.
Κάποια είδη που καταγράφηκαν στην χώρα μας, πιθανότατα αποτελούν φυγάδες από αιχμαλωσία, όπως η Αιγυπτιακή Χήνα Alopochen aegyptiacus, η Καναδική Χήνα   Branta canadensis και η Ιερή Ίβιδα Threskiornis aethiopicus.Μια δημοσίευση από το physiodifis.eu

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/3/2019