Οι οχιές είναι τα μόνα πραγματικά επικίνδυνα είδη φιδιών στην Ελλάδα, οπότε είναι σημαντικό να μπορούμε να τις γνωρίζουμε για να τις αποφεύγουμε και να μην φοβόμαστε όποιο φίδι βλέπουμε. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη και μετά και από προτροπή φίλου της σελίδας, ξεκινάμε την ενότητα των οδηγών αναγνώρισης με την οχιά (Vipera ammodytes) δηλαδή το είδος αυτό οχιάς που είναι πιο πιθανό να συναντήσει κάποιος στα περισσότερα σημεία της Ελλάδας.
Από τα πέντε είδη οχιάς που εξαπλώνονται στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο έχει την μεγαλύτερη εξάπλωση στην ηπειρωτική χώρα και σε πολλά νησιά. Τα δύο ορεινά στην Ελλάδα είδη έχουν περιορισμένη εξάπλωση σε ακατοίκητες περιοχές μεγάλου υψομέτρου. Η οχιά της Πίνδου (Vipera graeca) περιορίζεται σε λίγα σημεία κατά μήκος του ορεινού άξονα της Πίνδου και ο αστρίτης (Vipera berus) σε περιοχές κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας. Τα άλλα δύο είδη περιορίζονται κυρίως σε νησιά. Η οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri) βρίσκεται μόνο στην Μήλο, Κίμωλο, Πολύαιγο και Σίφνο, ενώ η οθωμανική οχιά (Montivipera xanthina) σε ορισμένα από τα νησιά των Δωδεκανήσων και του ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε περιορισμένα σημεία στη νότια Θράκη
Φροντίσαμε ώστε ο οδηγός αναγνώρισης να έχει επαρκές οπτικό υλικό αλλά και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν την οχιά. Μπορείτε να δείτε την σχετική σελίδα μέσα από την ενότητα “Οδηγοί αναγνώρισης” ή πατώντας κατευθείαν στον παρακάτω σύνδεσμο.