Η φωτορύπανση- απειλή για τα μεταναστευτικά πουλιά

Κοκκινολαίμης (Erithacus rubecula)

Φωτ. © Γιάννης Ιωαννίδης

Η έλευση του ηλεκτρισμού άλλαξε ριζικά τις ζωές των ανθρώπων. Ένα από τα πολλά που προσέφερε είναι ότι φώτισε τις νύχτες μας. Για κάποιους οργανισμούς όμως η εξέλιξη αυτή δεν ήταν θετική. Το τεχνητό φως δημιούργησε προβλήματα στα νυκτόβια είδη που είχαν προσαρμόσει την διαβίωση τους στο σκοτάδι της νύχτας. 

Μια έρευνα επιχείρησε να αποτυπώσει τις επιπτώσεις της φωτορύπανσης στα πουλιά που μεταναστεύουν τη νύχτα. Τα μεταναστευτικά πουλιά διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στην προορισμό τους και πολλά από αυτά συνεχίζουν την εξαντλητική πορεία τους ακόμα και τη νύχτα. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τα αποτελέσματα του νυχτερινού τεχνητού φωτισμού στα μεταναστευτικά πουλιά, ρυθμίζοντας για 7 χρόνια  τις φωτεινές δέσμες στο National September 11 Memorial & Museum's “Tribute in Light” της Νέας Υόρκης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κυρίως ραντάρ και ηχοαισθητήρες ώστε να καταγράψουν τις αντιδράσεις των πτηνών.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα των επιστημόνων ήταν αποθαρρυντικά. Όπως ανέφεραν, περίπου 1,1 εκατομμύριο πτηνά επηρεάστηκαν από τον έντονο φωτισμό. Συγκεκριμένα, με το έντονο φως τα πτηνά δημιουργούσαν πολυπληθέστερα σμήνη, ενώ, ταυτόχρονα μείωναν την ταχύτητα πτήσης τους και πετούσαν κάνοντας κυκλικές διαδρομές. Επιπλέον, οι φωνές των πουλιών γίνονταν πιο έντονες, γεγονός που συνδέεται με την έλλειψη προσανατολισμού και την προσπάθεια επικοινωνίας μεταξύ τους. Οι αλλαγές αυτές στη μεταναστευτική πορεία των πουλιών, είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες, γεγονός που μπορεί να είναι καταστρεπτικό για τα μεταναστευτικά πουλιά. Καθώς η μετανάστευση είναι εξαιρετικά απαιτητική ενεργειακά, οι οποιοσδήποτε πρόσθετες ενεργειακές απαιτήσεις δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στα πουλιά καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στους θηρευτές τους, ή αυξάνοντας τον κίνδυνο να χτυπήσουν πάνω σε ανθρώπινες κατασκευές ή τελικά, να καθυστερήσουν να φτάσουν στον προορισμό τους, κάτι φυσικά, που διαταράσσει την οικολογία τους. Το θετικό της έρευνας είναι πως όταν ο φωτισμός σταματούσε, έστω και βραχυπρόθεσμα, οι επιπτώσεις αυτές εξαλείφονταν σχεδόν αμέσως.

Αρχικά, απαιτείται σωστή ενημέρωση και κινητοποίηση ώστε να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα. Μια σύντομη παύση του φωτισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να ελαχιστοποιηθούν όσο γίνεται οι κίνδυνοι, θα ήταν η καλύτερη λύση, ιδιαίτερα στις μεταναστευτικές περιόδους. 

Απόδοση: Λιάνα Νίκου




Δείτε επίσης...