Η μοιραία σύγκρουση του μαυρομυγοχάφτη και του καλόγερου λόγω της κλιματικής αλλαγής

Φωτ. (cc) Morten DD Hansen

Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη υπάρχει ακόμα ένας τρόπος αρνητικής επίδρασης της κλιματική αλλαγής για τα μεταναστευτικά πουλιά. Καθώς οι Ευρωπαϊκοί χειμώνες γίνονται πιο ζεστοί, οι μαυρομυγοχάφτες, Ficedula hypoleuca, που ταξιδεύουν από την Αφρική για να αναπαραχθούν στην Ολλανδία, όταν φτάνουν, βρίσκουν πως οι καλόγεροι, Parus major, οι οποίοι ζουν όλο το χρόνο στην περιοχή, έχουν ήδη κατοχυρώσει τις κατάλληλες περιοχές φωλιάσματος. Ως αποτέλεσμα, βρέθηκε μεγάλος αριθμός μαυγομυγοχαφτών  σκοτωμένοι μέσα στις φωλιές καλόγερων. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από το 2007 μέχρι το 2016 και κατέληξαν πως κάποιες χρονιές οι καλόγεροι σκότωσαν σχεδόν ένα στα δέκα των αρσενικών μαυρομυγοχαυτών.
Η αλλαγή του κλίματος έχει επηρεάσει διαφορετικά αυτά τα  δύο είδη, τα οποία είναι ανταγωνιστές. Οι καλόγεροι κατάφεραν να αντιδράσουν στους θερμότερους χειμώνες με το να αναπαράγονται νωρίτερα. Κάτι ανάλογο δεν μπόρεσαν να κάνουν οι μαυρομυγοχάφτες, λόγω του ότι περνούν μεγάλο μέρος της χρονιάς στην Αφρική, οπότε και δεν είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες της Ευρώπης με τον ίδιο τρόπο.

Απόδοση: Μαρία Δημάκη

Δημοσίευση:
Samplonius, J.M and Both, C. 2019. Climate Change May Affect Fatal Competition between Two Bird Species. Current Biology. 29 (2): 327-331.